Kezdőlap >> INFORMÁCIÓK >>  Község adatai

Község adatai

Község adatai

Régió: Észak-Alföld

Megye: Hajdú-Bihar

Kistérség: Derecske-Létavértesi

Rang: Község

Terület: 44,44 km2

Népesség: 2188 fő (2018)

Népsűrűség: 49,23 fő/km2

Irányítószám: 4275

Körzetszám: 52

Koordináták: é. sz. 47.38866° k. h. 21.77311°

Természeti adottságok:

A falu Hajdú-Bihar megye dél-keleti részén helyezkedik el, Debrecentől 23 km-re, a 4809-es közút mentén. Északon Debrecen, keleten Létavértes, délen Pocsaj, nyugaton Hosszúpályi határolja. A község 80 százalékban a Nyírséghez tartozik.

A terület mai felszíni képe a földtörténet negyedkorában alakult ki. Legelterjedtebb talajtani képződmény a futóhomok. Az egykori lefolyástalan, vízzel borított területek legjellemzőbb képződménye a kotu, amely szerves anyagoknak humuszos iszappal történő keveredése. Ilyen talaj az un. Tejfeles-dűlőben, a Ligeten, a Csonkás-dűlőben található. Iszapos agyag talajféleség a Keserűkút dűlőben van. Az uralkodó talajtípus mellett kisebb foltokban rozsdabarna erdő-, réti-, illetve mezőgazdasági talajok is előfordulnak.A falu határában emelkedik a Bónis-hegy, amely egyben a község legmagasabb pontja: 138 m.

A falu viszonylagosan kis területe ellenére változatos természeti adottságokkal rendelkezik. Növényzete a Nyírségi flórajáráshoz tartozik és a Tiszántúli flórajárás jellemzőit hordozza. A természeti örökség értékes része a település határában lévő, az Erdős pusztákkal határos részen található hat hektáros védett feketefenyves erdő.
Mezőgazdaságát tekintve, a gabonafélék termesztése a legjellemzőbb, de számottevő a zeller-, dohány-, zöldség-, és a szőlőtermesztés.

Megosztás közösségi oldalakon
MAGYAR FALU PROGRAM
Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció
Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink
Monostorpályi szennyvizelvezetés fejlesztése