Kezdőlap >> HIVATAL >>  Polgármesteri Napló

Polgármesteri Napló

2020. április 6.

Tisztelt Monostoriak!

Április 3-án megtörtént az első fertőtlenítés permetezéssel, a buszmegállóknál, az egészségháznál, az üzleteknél, a temetőnél, óvoda, iskola, konyha, gondozási központ utca frontján, valamint ahol szükséges az udvaron is. Ezt hetente megismételjük, amennyiben a fertőzés elér bennünket is, akkor akár naponta ismételjük!

Sikerült 2 helyről is FFP2-es maszkokat beszerezni, összesen 200 db-ot, mely kiosztásra kerül az egészségházban, a gondozási központban, a konyhán és a házi gondozásban dolgozók részére!

Járvány ide vagy oda, az élet nem áll meg! Kérem, minden érintett keresse az óvoda és az iskola elérhetőségét, Facebook-ját, honlapot, applikációt, mert a beiratkozások ideje van, senki ne mulassza el!

Telefonszám: Óvoda 06-52-393-026, Iskola 06-52-393-004

A folyamatos bezártság mindenkit megvisel, de különösen az egyedül élőket és az időseket! A MOST Egyesület tagjai, akik a Művelődési ház programjait szervezik, szerveznék kitalálták, hogy minden napra találnak valamilyen programot, melyet így a Facebook-on keresztül lehet élvezni, csinálni, esetleg interaktívan részt venni benne! Figyeljék a Monostorpályi Művelődési Ház Facebook oldalát!

Munkanapokon működik a gyerekek számára az ebéd és az uzsonna kiszállítása, Monostorra, Hosszúpályiba és Létavértesre is, akik a monostori óvodába, vagy iskolába járnak.

Sajnos a már bejelentett, és a már bevezetett elvonások miatt az önkormányzatunk költségvetését újra kell gondolni és tervezni! A most bejelentett gépjármű adó elvonás településünknek kb. 7 millió forintot jelent egész évre, ha „csak” május 1-től vezetik be, akkor is 3,5 milliót, hiszen március 15-ig már sokan befizették az éves adó felét. Ha az iparűzésiadónál is bevezetik az elképzeléseket, az számunkra újabb 20-25 millió forint kiesést fog jelenteni. ezek mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját bevételek nagy részéből kell finanszíroznunk a nem elégségesen finanszírozott kötelező feladatokat, pl. Családsegítő szolgálat 4 millió Ft/év, Háziorvosi ügyelet 3,5 millió Ft/év! Ez csak 2 dolog volt, de sorolhatnám még a fizetés kiegészítéseket, hogy egy diplomás köztisztviselő ne a minimálbér alatt kapjon a bértábla szerint!!! Vagy a hivatal költségét nagyon megemeli az a rengeteg föld kifüggesztés, melynek a papír és posta költsége havi szinten, akár több százezer forint is lehet, melyet nem lehet az ügyfelekre terhelni, akkor sem, ha elrontanak valamit és újra meg kell csinálni! Megszorításokat már eszközöltem, de lehet az nem lesz elég, és tovább kell vizsgálni a lehetőségeinket, mert a segélyekre szánt pénzünk nagyon hamar el fog fogyni, ha mindenkit nekünk kell megsegíteni, aki most elveszíti a munkáját, bevételét, és nem kap igazi segítséget az államtól! Most és nem majd! Hiszen a segítségre most van szükség, nem hónapokkal később! A pénztelenség, az ebből fakadó nélkülözés, éhezés most fogja súlytani az embereket, gyerekeket, így a segítségre is most van szükségük! Mi mindent megteszünk, hogy minél többet és lehetőleg minden rászorulónak segíteni tudjunk, még akkor is, ha már most hallani olyan hangokat, hogy az állam nem kívánja minden védekezésre fordított költségünket megtéríteni! Ebben már sajnos van tapasztalatunk, elég csak a megépült óvodánk 26,5 milliós visszafizetésére gondolnunk!

Sajnálom, hogy a tavaly novemberre ígért gazdaság élénkítő programból nem lett semmi, pedig a vállalkozókat nagyon sikerült feltüzelni! Most milyen jó lenne, ha működne egy olyan logisztikai központ, amit az egyik vállalkozó tervezett ide, nem csak a helyi 30-35 fős munkahely miatt, hanem azért is, mert a kínai szállításokat is tudták volna koordinálni, hiszen a kereskedelem jó része onnan jön! Vagy milyen jó lenne, ha támogatták volna azt az egészségügyi beruházást, mely a mindennapi véradások, vérvételekhez szükséges eszközöket gyártott volna, 40-60 emberrel! Jelenleg Magyarországon nincs ilyen cég, aki ezt gyártaná, mind külföldről jön!!! Óriási a kiszolgáltatottságunk ebből a szempontból is! A TCG erőművünkről már nem is beszélve! A szemét elönt bennünket, miközben az energia felhasználásunk egyre csak nő, mind kettőre megoldást jelentett volna ez a károsanyag kibocsájtástól mentes TCG erőművi feldolgozás! Természetesen nem adjuk fel, de széllel szemben nagyon nehéz!

Még egy nagyon fontos dolog! Kérem, hogy mindenki nagyon pontosan tartsa be a kormányrendeletben szereplő kijárási korlátozásokat, mert súlyos pénzbüntetést fognak kapni a szabály megszegői!

Köszönöm a monostoriak többségének, hogy betartják a kérésemet és a szabályokat!

Mindenki vigyázzon magára és felelősen cselekedjen!

 

2020. április 3.

Tisztelt Monostoriak!

Szeretnék idézni egy interjúból, amit George F. Gaóval a Kínai Betegség ellenőrzési és - megelőzési Központ igazgatójával készítettek, aki elmondta, „hogy a legnagyobb hiba, amit Európában és az Egyesült Államokban elkövetnek az emberek, az az, hogy nem hordanak maszkot, ha kimennek az utcára. A szakember úgy gondolja, hogy már a beszéd során szétszóródó nyálcseppek útjának elállása miatt is fontos a maszk viselése, hiszen bárki lehet vírushordozó, nem csak az, akinek tünetei vannak. Így mások megóvása érdekében nagyon fontos, hogy mindenki hordjon maszkot, aki megteheti! Gao szerint nagyon fontos intézkedés a társadalmi távolságtartás, valamint az igazolt esetek elzárása, izolálása. Ugyanilyen fontos a járvány elején a kontaktkutatás, és a közeli kontaktok karanténba zárása. Jó intézkedés még a tömegrendezvények, nagyobb emberszámmal rendezett összejövetelek tiltása, valamint a kijárás korlátozása. Az igazgató azt is kiemeli, hogy fontos megérteni: ez a vírus kifejezetten ellenálló, hosszú ideig életben marad különböző felületeken, és friss kutatások szerint még a melegre sem olyan érzékeny, mint korábban gondoltuk.”

Mint tudják, Kína a fertőzésben, annak kezelésében, tapasztalataiban hónapokkal előttünk jár, ezért talán érdemes meghallgatni és megfogadni, amit mondanak! Elkezdtük Monostorpályiban mindenkinek kiosztani a maszkokat, kérem, hogy ha valakinek otthonról el kell mennie, mindenképpen használja, viselje azt. Miért írtam ezt le? Vessék össze, amit a kínai igazgató mondott a nagyobb összejövetelek tiltásáról azzal a képpel, hogy mennyi ember van egy piacon! Ugyanis a napokban, egyre-másra lehet hallani a híradásokban, hogy a polgármesterekkel újra nyittatják a néhány hete bezárt piacokat! Mondanom sem kell, mekkora veszélyt jelent ez a tömeg, ha 1-2 tünetmentes, de már fertőző személy kerül közéjük! Monostorpályiban nem engedélyezünk semmilyen vásárt, piacot, tömeggel járó utcai árusítást! Azonban, mint ahogyan segítünk a lakosoknak, úgy segíteni szeretnénk a termelőknek, kereskedőknek is! Összegyűjtjük azoknak a nevét, telefonszámát, elérhetőségét, akik vállalják, hogy házhoz szállítással megoldják a lakosok kiszolgálását zöldséggel, gyümölccsel, virág- és zöldség palántával, húsáruval! Részükre díjmentességet biztosítunk a településen a mozgóárusításra, csak bejelentési kötelezettségük lesz a jegyzőnél! Várjuk és keressük az ilyen kereskedőket, őstermelőket, hogy nekik, és rajtuk keresztül a lakosainknak is segítsünk! Kérem, mindenki használja a józan eszét! Mennyire életszerű egy piacon, hogy mindenki körül van és lehet tartani egy 1,5-2 méter sugarú üres területet? Azért, mert valamit rendelettel szabályoznak, - de bizonyosan egy piaci környezetben, annyi ember között betarthatatlan, - nem szolgálja az emberek érdekét, egészségét, a fertőzés elkerülését! Sőt, épp az ellenkező hatást lehet elérni vele! Ha elfogadjuk, hogy akik a piacok újra nyitását erőltetik, csupa jószándékból teszik, nem valamilyen gazdasági érdekek miatt, melyet az emberek egészsége, biztonsága elé helyeznek, akkor jusson eszünkbe az a mondás: A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve! Csak ennek az útnak a végén lehet, hogy Ön, vagy valamelyik családtagja van, ahogy egy lélegeztetőgépen, - ha jut neki, - fuldoklik, küzd az életéért!!! Ezért, arra kérek mindenkit, használja a józan eszét, NE MENJEN A PIACRA, MARADJON OTTHON! Nem lehet most a piacon ruhát, cipőt, szerszámokat, gépeket stb, árulni, így vásárolni sem! Csak olyan dolgokat, zöldséget, gyümölcsöt, virág- és zöldség palántákat, virágot, húsárut, amit otthonról, biztonsággal, a saját és mások egészségére is felelősen vigyázva, telefonon, házhozszállítással is meg tud rendelni!

Pl. Palánta eladó! 50-200ft-os áron, paprika palánta több féle: édes tv, csípős, cseresznye, hegyes erős, chilli több fajta. Paradicsom, lugas, fürtös, manó, óriás, paprika állású /cornabell/, stb. Karalábé, káposzta, zeller. Uborka: fürtös, kígyó, saláta. Sárga és görögdinnye palánta. Különböző virág fajták is kaphatóak! Érdeklődni a következő telefonszámon lehet; 06-30-427-0833. Nagyobb mennyiség vásárlásakor árengedmény, házhoz szállítás megbeszélés alapján.

Várjuk, további termelők, kereskedők jelentkezését, akik vállalják, hogy kiszállítják a telefonon leadott zöldség, gyümölcs, virág- és zöldség palántákat, húsárukat! Természetesen ezek közül nagyon sok mindent a helyi üzletekben is meg lehet rendelni, házhoz szállítással, használják ezeket a lehetőségeket:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-589-3118
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-960-5795 
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Még egy nagyon fontos dolog! Ha valakit hatósági karanténba zárnak, és nincs lehetősége egyedül lenni ezen idő alatt egy házban, csak a családjával közösen, akkor arra kérem a családtagokat, hogy vállalják az önkéntes karantént, legyen bennük ennyi tisztelet mások, a településen élők egészsége iránt!

Mindenki vigyázzon magára, gondolkodjon, és megfelelően, felelősen cselekedjen!

2020. március 31.

Tisztelt Monostoriak!

Megkezdtük minden monostori lakos számára a maszkok térítésmentes kiosztását! A héten mindenkihez el fog jutni, aki nem kapja meg, az jelezze és pótoljuk! A kiosztásra kerülő maszkot első használat előtt ki kell mosni, fertőtleníteni, vasalni, majd ezt minden használat után újra megtenni! A használatáról annyit, hogy úgy kell feltenni, hogy mind a száj és az orr is takarva legyen, használat alatt és után soha ne fogjuk meg a maszkot, levenni a fülnél levő pántot, zsinórt megfogva szabad csak, és azonnal fertőtlenítő mosásba tegyük, ne a szennyes ruha közzé!

Megkezdtük az igénylők részére a gyerekétkezés biztosítását, egyszer használatos műanyag edényekben, kiszállítással 3db egyesületi és alapítványi Transporter kisbusszal. Köszönet érte a Monostorpályiért Közalapítványnak, a Gyermekeinkért, A Jövőért Alapítvány Monostorpályinak, valamint a Monostorpályi Polgárőr és Kulturális Egyesületnek, és természetesen mindazoknak, akik részt vesznek ebben a munkában! Azoknak a gyerekek, akik a szomszédos településekről járnak hozzánk, bölcsődébe, óvodába és iskolába, ugyanígy biztosítjuk a kiszállítást! Mindenki, korcsoporttól függetlenül felnőtt adagot kap ebédre, valamint uzsonnát is adunk mellé.

Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja a következő telefonszámokat:

 • Polgármesteri Hivatal            393-014
 • Családsegítő Szolgálat           393-368
 • Gondozási Központ               393-013
 • Orvosi rendelő                       393-508

Élelmiszer beszerzés esetén, a következő elérhetőségen kérhetik a helyi üzletektől a kiszállítást, nagy köszönet érte a kereskedőinknek, akik ezt lehetővé teszik:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki vigyázzon magára, jó egészséget kívánok!

 

2020. március 30.

Tisztelt Monostoriak! Kedves 65 éven felüliek!

A pénteki napon megjelent a Magyar Közlönyben a 71/2020 (III.27.) kormány rendelet a kijárási korlátozásról!

Nagyon kérem, a rendeletben külön nevesített 65 éven felüli korosztályt, NE a rendelet alapján cselekedjenek! Ugyanis a 6.§ így rendelkezik:

6. § (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az  élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

Ez alapján, akiket eddig arra kértünk, az időseket, hogy maradjanak otthon, most arra adunk nekik lehetőséget, hogy délelőtt menjenek a boltba, piacra, gyógyszertárba, drogériába, sőt mindenki más ebben az időben ezekre a helyekre nem mehet be!!! Megjegyzem, eddig sem volt megtiltva az időseknek, hogy elmenjenek a boltba, DE azt kértük tőlük, hogy ne menjenek, inkább kérjenek segítséget!

Drága idős korosztály, arra kérem Önöket, NE menjenek továbbra sem a boltba, gyógyszertárba, lehetőleg sehova! Maradjanak otthon!

Eddig is segítettünk, ha kérték, ezután is megoldjuk a szükséges bevásárlást, gyógyszer kiváltást, csekk befizetést stb.

Tudom, hogy a jelen helyzetben, sokszor látszólag egymásnak ellentmondó rendeletek, intézkedések születnek, de igyekszünk ebből a lakosság egészségére, biztonságára leginkább megfelelőt kiválasztani és alkalmazni! Sajnos, a nem általunk alkotott rendeleteket, még ha számunkra, nem túl életszerű is, akkor sem írhatjuk felül! Azt azonban megtehetjük, hogy felhívjuk a veszélyekre a figyelmet, és ajánlásokat, kéréseket fogalmazunk meg. Ezt teszem én is, amikor azt kérem, hogy az elmúlt 2 hét eddigi eredményeit őrizzük meg, sőt vigyük tovább és még komolyabban tartsuk be. Tehát, mindenki maradjon otthon, csak a legszükségesebb mértékben és a legszükségesebb ideig hagyja el az otthonát, de a 65 éven felüliek, lehetőleg egyáltalán ne menjenek ki az utcára! Mindenkinek van kertje, jó időben ott lehet levegőzni, ténykedni, nagyon kérek mindenkit, ne hivatkozzunk a bezártságra, és ne engedjük a gyerekeket felügyelet nélkül a faluban kerékpározni, más gyerekekkel találkozni, mert ez mind-mind potenciális fertőzési lehetőség! A hétvégén több gyerek is játszott, beszélgetett a Tubusnál, a Rendezvénytéren, az előírt 1,5-2 méteres távolságot sem mindig tartották be egymástól! Nagyon kérem a szülőket, ne engedjék ezt meg, hiszen az ilyen konkrét cél nélküli kijárás, csoportos találkozás a rendelettel ellentétes és 5000 Ft-tól – 500.000 Ft-ig büntethető!!!  A nagyvárosokban sok fertőzött lesz nagyon rövid idő alatt, de egy ilyen kis közösségben, mint a mienk, egy fertőzött a tünetmentes időszaka alatt, a kontakt kapcsolatai révén, a lakosok negyedét, akár felét is tovább tudja fertőzni, mire észrevesszük. Még egyszer nagyon kérek mindenkit, hogy sokkal komolyabban tartsuk meg a „Maradj otthon” szlogent, mert csak így van esélyünk arra, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, és lehetőleg ne veszítsünk el senkit sem!

Nagyon kérem azt is, hogy akinek hatósági karantént írtak elő, pontosan tartsa be az utasításokat, mellyel eddig nem is volt probléma, köszönet érte! Ugyanakkor, aki külföldről jött haza, de nem rendelték el számára a hatósági karantént, az önként tegye meg 14 napig, ezzel is megnyugtatva az itt élőket, tanúbizonyságot téve a mások iránti tiszteletről, felelősség vállalásról, biztosítva a nyugalmukat, biztonságukat! Akik ezt eddig is megtették, nekik nagyon köszönöm!

Minden monostori lakosnak biztosítunk 1 db száj, orr maszkot! A kiosztásra kerülő maszkot első használat előtt ki kell mosni, fertőtleníteni, vasalni, majd ezt minden használat után újra megtenni! A használatáról annyit, hogy úgy kell feltenni, hogy mind a száj és az orr is takarva legyen, használat alatt és után soha ne fogjuk meg a maszkot, levenni a fülnél levő pántot, zsinórt megfogva szabad csak, és azonnal fertőtlenítő mosásba tegyük, ne a szennyes ruha közzé!

Ha valakinek segítségre van szüksége, hívja a következő telefonszámokat:

 • Polgármesteri Hivatal            393-014
 • Családsegítő Szolgálat           393-368
 • Gondozási Központ               393-013
 • Orvosi rendelő                       393-508

Élelmiszer beszerzés esetén, a következő elérhetőségen kérhetik a helyi üzletektől a kiszállítást, nagy köszönet érte a kereskedőinknek, akik ezt lehetővé teszik:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki vigyázzon magára, és úgy érzem egyre jobban vigyáznunk kell az idősekre!

Jó egészséget kívánok, mindenkinek!

 

2020. március 28.

Tisztelt Polgárok!

A következő kérdés merült fel, melyre próbálok választ keresni és adni, tájékoztatni benneteket:

A Kormány 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről 4. §-a azt mondja,

 1. a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a  veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Ezt március 11-én hirdették ki, azóta tisztázódott, hogy ebbe bele értik a gépkocsik forgalmiját is, tehát akinek lejár a műszaki az autóján, a veszélyhelyzet megszűnése után, még 15 napig akkor is érvényes lesz! Itt most nem akarok arra kitérni, hogy műszakilag esetleg magadra és másokra is veszélyes állapotban lehet az az autó, ami szerelőt, csak a műszaki vizsgán, vagy előtte lát!!!

Én azt javaslom, hogy a lejárat előtt 1 hónappal el kell kezdeni megpróbálni vizsgaidőpontot keresni és elvinni vizsgára az autókat! Miért? Gondoljatok bele, ez a veszélyhelyzet hónapokig el fog húzódni, ha addig nagyon sokan hagyják lejárni a forgalmit, majd lesz 2 hetük, hogy levizsgáztassák az autót, melyet fizikailag nem fognak tudni vállalni a vizsgabázisok, viszont a 2 hét eltelte után már valóban nincs tovább érvényes műszakija az autódnak!

A másik problémám, aminek próbálok utána járni és majd értesítelek benneteket, az a kötelező biztosítás, pontosabban annak érvényessége, az adott biztosítótok helytállási kötelezettsége, ha lejárt műszakival bíró autóval vagy részese egy balesetnek! Ez a helyzet még nincs megfelelő módon tisztázva, elvileg a veszélyhelyzet miatti intézkedések mindenkire vonatkozik, DE ha nincs egyértelmű állásfoglalás a biztosítóktól, nem lehetünk elég óvatosak!

Amint választ kapok a MABISZ-tól, közé teszem azt is!

Vigyázzatok magatokra! Jó egészséget kívánok, mindenkinek, és ne hagyjátok lejárni a forgalmit!

 

2020. március 27.

Tisztelt Polgárok! Kedves Monostoriak!

A mai napon megjelent a Magyar Közlönyben a 71/2020 (III.27.) kormány rendelet a kijárási korlátozásról!

Nagyon kérem a rendeletben külön nevesített 65 éven felüli korosztályt, NE a rendelet alapján cselekedjenek! Ugyanis a 6.§ így rendelkezik:

6. § (1) Saját és családja érdekében a  65. életévét betöltött személy az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az  élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.

Ez alapján, akiket eddig arra kértünk, az időseket, hogy maradjanak otthon, most arra adunk nekik lehetőséget, hogy délelőtt menjenek a boltba, piacra, gyógyszertárba, drogériába, sőt mindenki más ebben az időben ezekre a helyekre nem mehet be!!! Megjegyzem, eddig sem volt megtiltva az időseknek, hogy elmenjenek a boltba, DE azt kértük tőlük, hogy ne menjenek, inkább kérjenek segítséget!

Drága idős korosztály, arra kérem Önöket, NE menjenek továbbra sem a boltba, gyógyszertárba, lehetőleg sehova! Maradjanak otthon!

Eddig is segítettünk, ha kérik ezután is megoldjuk a szükséges bevásárlást, gyógyszer kiváltást, csekk befizetést stb.

Mindenki vigyázzon magára, és úgy érzem most fokozottan vigyáznunk kell az idősekre! Legalább mi tegyük meg! Jó egészséget kívánok, mindenkinek!

 

2020. március 26.

Tisztelt Monostoriak, és Mindenki, aki ezt olvassa!

Szeretném megköszönni, hogy ilyen fegyelmezetten betartják, betartjátok a kéréseimet! Azt lehet érezni, mintha Monostorpályiban kijárási tilalom lenne, annyira csak azok vannak kint az utcán, akiknek valóban fontos, és csak addig, amíg szükséges! Többen kérdeztétek, hogy én miért nem rendelek el kijárási tilalmat? Azért, mert nincs rá jogom! Én is azt gondolom, hogy ez lenne egy járható út a vírus minél hamarabbi megfékezésére, de szerencsére Ti bölcsebbek vagytok sok döntéshozónál, és magatoktól is megteszitek azt, amit ilyenkor kell! Kijárási tilalmat, vagy korlátozást csak a kormány jogosult kihirdetni, más nem!

Lenne egy kérésem: a médiában folyamatosan megy az a „reklám” ahol egy ismert közéleti személy felhívja az idősek figyelmét, hogy maradjanak otthon, majd nyomatékosan felhívja a figyelmét mindenkinek, hogy forduljon az önkormányzathoz, mert annak KÖTELESSÉGE ellátni őket! Ez jogilag valóban így van, de azt gondolom, hogy ezt egyébként is megteszik az önkormányzatok, de így olyan üzenete van, mintha ki akarnának ez alól bújni, és fenyegetni kell őket, hogy tegyék a dolgukat! Nincs erre szükség, mi eddig is tettük a dolgunkat, azután is tesszük, bár mindenki legalább így tenné, aki illetékes! A kérésem a következő lenne, próbáljuk meg elsősorban a családon belül megoldani az idősek segítését, ellátását, pl. számlák, csekkek befizetését meg lehet oldani elektronikus utalással, ha a számla adatait beolvassa telefonba idős hozzátartozónk! A bevásárlást itt helyben kiszállítással megoldják a kereskedőink, csak telefonon le kell adni a rendelést! Próbáljunk kialakítani egy rendszert a családon belül, amit ameddig lehet, meg kell próbálni fenntartani, és ha nincs más megoldás akkor vegyük igénybe az önkormányzatokat! Miért kérem ezt? Gondoljatok bele, ha elér bennünket is a járvány és azok is elkezdenek megbetegedni, akik gondozzák, segítik, ellátják az időseket, külső, családi segítség nélkül összeomlik a rendszer, esetleg napokig nem lesz, aki segíteni tudjon. Akik részt vesznek ebben a munkában, ők sem vírusállók! Segítsük egymást ezzel is, hogy nem terheljük túl a rendszert, igyekezzünk egymást segítve tenni a dolgunkat, mint eddig is! Természetesen senki ne várjon egy percet sem, ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, hívja telefonon az illetékes önkormányzatot, jelezzen akár itt a Facebookon keresztül, bárhogy ahogyan meg tudja tenni!

A maszkokról kezd egy vita kialakulni azok után, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadta a tájékoztatóját, hogy ki viseljen maszkot. Ezek szerint az viseljen, aki beteg, vagy gyógyulóban van. Ezzel többeknek az a baja, jogosan, hogy tesztek hiányában, de még akkor is, honnan tudja valaki, hogy adott pillanatban lehet tünetmentes, de már fertőzött és ezáltal fertőző? Olyan tájékoztatást is kaptunk már, hogy ha 1-2 méternél közelebb vagyunk kénytelenek lenni másokhoz, akkor érdemes viselni. Én másban látom a problémát! Napok óta figyelem azokat, akik hordják a maszkot, és a következőt tapasztaltam. Mindenki igazgatja, lehúzza az állára, piszkálja, mert szúr, kényelmetlen, nehezebb venni benne a levegőt stb. azonban, és talán ez a lényeg, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a maszk tulajdonképpen egy szűrő, ami megakadályozná, de legalábbis csökkentené a tüdőnkbe bejutó vírusok számát, akkor azt nem lenne szabad elől a „szűrő” részénél fogdosni, igazgatni. A tájékoztató nem véletlenül írja, hogy a használt maszkot a fülnél levő zsinórt megfogva vegyük le. Ugyanis, ha a kezünkkel hozzáérünk a maszkhoz viselése közben, majd megdörzsöljük a szemünket, ezzel a maszk által felfogott fertőzést mi magunk visszük be a szervezetünkbe! Ehhez kapcsolódik a kézfertőtlenítők esete, melyek túlzott mértékű használata kiszáríthatja a bőrt, így a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe, és visszajutottunk a kézzel történő maszk igazgatáshoz! Minden védelem, akkor ér valamit, ha ésszel használjuk, tisztában vagyunk a használatával, hiányosságaival és veszélyeivel, hogy ne ringassuk magunkat hamis biztonságérzetbe. Aki mégis úgy érzi, hogy neki ez megnyugvást ad, hogy viseli a maszkot, tegye, csak az előbb leírt dolgokra figyeljen oda, azt kérem!

Még 1x köszönöm mindenkinek, aki betartja a szabályokat, és köszönöm minden segítőnek, támogatónak, aki aktívan teszi a dolgát a járvány kezelésében, megfékezésében!

Mindenki vigyázzon magára, jó egészséget kívánok!

 

2020. március 23.

Tisztelt Monostoriak!

A mai nap sem unatkoztunk, és még nincs vége!

1.Az épületek, a szállító gépjárművek fertőtlenítéséhez igyekszünk beszerezni ózongenerátorokat, mellyel vegyszermentesen megoldható, nem csak a mostani helyzetben, hanem bármikor a teljes fertőtlenítése a gépjárműveknek, az épületeknek és a benne lévő bútoroknak, eszközöknek, mindennek!

2.Igyekeztünk többször felhasználható, mosható, vasalható, egyszóval fertőtleníthető szájmaszkot keríteni! Ha megérkezik, minden monostorinak adunk 1-1 db-ot belőle, térítésmentesen! A szállítás lehet nem egyszerre fog történni, de a kiosztást azonnal megkezdjük, amint megérkeznek az első darabok.

3.Gyerekétkeztetés: Ha a héten a konyhai beszállítók által jelzett normalizálódás megtörténik, akkor március 30-án hétfőtől a Monostorpályiba járó bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekeknek kiszállítjuk az ebédet az uzsonnával együtt! Ehhez szükségünk van a szülőktől egy Nyilatkozat kitöltésére, melyet mellékelek, illetve az osztályfőnököktől, óvodapedagógusoktól is megkaphatnak és nekik kell elektronikusan visszaküldeni, gyerekenként 1 db-ot kitöltve legkésőbb március 25-én, szerdáig! Valamint a személyes találkozások elkerülése miatt, kérem, hogy minden érintett a kerítésére helyezzen ki egy műanyag ládát, kosarat, amibe az egyszer használatos edényben kiszállított ebédet és uzsonnát bele tudják tenni a szállítók! Ne hagyják sokáig kint, mert „élelmes emberek” esetleg elvehetik belőle, ezért figyeljék a gépkocsit, ami szállítja, jelezni fog, és mielőbb menjenek ki érte!

Szeretném tudatni, hogy ezt addig tudjuk fenntartani, amíg lesz elég alapanyag, lesz aki elkészítse az ebédet és az uzsonnát, lesz gépjármű a kiszállításhoz, lesz hozzá személyzet! Amint valamelyik nem lesz, vagy lecsökken a kapacitása annyira, hogy csak a Gondozási központ bentlakóinak lesz elegendő, akkor csak részükre tudjuk biztosítani az étkezést, mert ők máshogy nem tudják megoldani! Azt gondolom, ez megérthető mindenki számára!

Nem győzzük elégszer mondani, kérni, hogy a 65-70 évnél idősebb lakosaink maradjanak otthon! A bevásárlást, gyógyszerek kiváltását bízzák rá fiatalabb családtagokra, szomszédra, barátra, ismerősre! Ha nincs ilyen, kérjenek segítséget az önkormányzattól a 06-52-393-014 telefonon, vagy a hivatal@monostorpalyi.hu címen! Bevásárlásnál vegyék igénybe a kereskedelmi üzletek házhoz szállítási szolgáltatását az alábbi elérhetőségeken:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Mindenki ilyen fegyelmezetten tegye a dolgát, mint eddig, és akkor kevesebb bajjal átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot! Vigyázzatok magatokra, családotokra, az idősekre, mindenkinek jó egészséget kívánok!

 

2020. március 17.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Magyarország kormánya döntése értelmében, 2020. március 17-től, az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • 15 órától másnap reggel 6 óráig csak a dolgozók lehetnek jelen a vendéglátó üzletekben. Magyarul délután, 3 óra után, bezárnak a vendégek előtt az éttermek, bárok, kocsmák, kávézók, és az összes többi vendéglátóhely.
 • A  70. életévüket betöltött személyeket a kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el, az otthoni karanténba vonuló idősek ellátásáról, ha nincs módja másképp, kérése esetén a települési önkormányzat gondoskodik.
 • Zárt helyen és nem zárt helyen is betiltják a zenés, táncos rendezvényeket.
 • Egyéb rendezvényeket sem lehet megtartani. Kivételt képeznek a vallási közösség szertartási, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés.
 • Sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet rendezni.
 • Színházak, mozik, múzeumok, közgyűjtemények, közösségi színterek, közművelődési intézmények (könyvtárak) mind bezárnak.
 • Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás
  és a  dohánybolt kivételével, bezárnak a boltok délután 3-tól másnap reggel 6-ig.
 • A fenti szabályokat megsértőket legkevesebb ötezer, maximum fél millió forintra bírságolhatják.
 • A szabályok ellenőrzése a rendőrség feladata. A rendőrség kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhat.
 • A kiállított okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, az ügyfélszolgálatokon nem lehet azokat átvenni.

Arra kérem a 70 évnél idősebb lakosainkat, hogy maradjanak otthon! A bevásárlást, gyógyszerek kiváltását bízzák rá fiatalabb családtagokra, szomszédra, barátra, ismerősre! Ha nincs ilyen, kérjenek segítséget az önkormányzattól a 06-52-393-014 telefonon, vagy a hivatal@monostorpalyi.hu címen! Bevásárlásnál vegyék igénybe a kereskedelmi üzletek házhoz szállítási szolgáltatását az alábbi elérhetőségeken:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Tel.: 06-30-293-5775
 • EZ + AZ Csemege Monostorpályi Kossuth u. 76. Tel.: 06-30-380-7761
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth u. 42. Tel.: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai u. 38. Tel.: 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Tel.: 06-70-418-1554

Arra kérem azokat, akik bármilyen pénzbeli támogatásra jogosultak az önkormányzattól, hogy a személyes találkozásokat kerülendő, adják meg a saját bankszámla számukat, ahová a pénzt utalni fogjuk! Akinek nincs saját bankszámlája, az kérheti valamelyik családtagjáéra is, de ebben az esetben saját kézzel írt felhatalmazást kell készíteni, az önkormányzat javára, két tanúval hitelesítve, hogy a megadott számlára teljesítsük a kifizetést! A felhatalmazásokat a hivatalnál kihelyezett urnába kell bedobni, melyből, a fertőzés elkerülése miatt, 4 nappal később tudjuk kivenni! Ezt az időt mindenki számítsa hozzá az ügyintézéshez! Minden más papíralapú beadványt is ebbe az urnába kérünk elhelyezni, de a biztonság és az ügyintézés gyorsítása érdekében használják az elektronikus csatornákat, ahol csak lehet! Az élelmiszer üzletek többségénél van mód bankkártyával fizetni, illetve az Egészségházban levő pénzkiadó-automatából a nap 24 órájában pénzt felvenni!

Kérem, hogy továbbra is csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket, valamint a kihelyezett urnába bedobott papíralapú beadványokat, 4 nap egészségügyi várakozás után, feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! A minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Ezért kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait! Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

Monostorpályiban jelenlegi tudomásunk szerint fertőzött nincs, hatósági karanténban 2 fő van egy lakcímen! Rájuk az ismertetett szabályok az irányadók!

Monostorpályi, 2020. március 17.                

 

2020. március 16.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Az iskola, óvoda, bölcsőde bezárásra került!

Idős honfitársaink további védelme érdekében a következőkre kérem Önöket!

Segítsük, támogassuk őket abban, hogy minél kevesebb személlyel keljen ebben az időszakban érintkezniük, a szükséges gyógyszer kiváltást, bevásárlást tegyük meg számukra!

Azt kérem ismételten mindenkitől, csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonaikat, és csak azok, akiknek munkába kell menni, orvoshoz, patikába, élelmiszert vásárolni, lehetőleg családonként 1 fő!

Még mindig vannak olyanok, akik nem veszik elég komolyan a helyzetet! Gondoljanak bele, hogy mennyi emberrel találkoznak az egészségügyben, a kereskedelemben dolgozók, és még sorolhatnánk ki mindenki! Az ő védelmüket is szolgálja, ha mindenki kellő körültekintéssel viselkedik a következő időszakban, illetve a velük való találkozáskor. Ezért szükséges a minimálisra csökkenteni azok számát, akik a boltba, gyógyszertárba, orvosi rendelőbe stb. mennek.

A 65 éven felüliek esetében, ha nincs senki, aki segítse a bevásárlást, vegyék igénybe a házhoz szállítás lehetőségét. A helyi élelmiszerboltok vállalták, hogy részükre megszervezik a rendelésben leadott alapvető élelmiszerek kiszállítását! Ezúton is nagyon szépen köszönöm a megértésüket és a pozitív, támogató segítségüket! Az alábbi üzletek vállalják a kiszállítást:

 • Családi Csemege Monostorpályi Rákóczi utca 22. Telefon: 06-30-293-5775
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Kossuth utca 42. Telefon: 06-30-960-5795
 • Hajdú-Coop Monostorpályi Létai utca 38. Telefon 06-30-589-3118
 • Pékség Monostorpályi Landler tér Telefon: 06-70-418-1554, peksegmonostor@gmail.com

Kérem, az időseket, aki igénybe kívánja venni ezt venni, az ne a nagy bevásárlást akarja így megoldani, ez most nem az a lehetőség! Csak a szükséges, néhány napra elegendő mennyiséget rendeljék! A rendelések átadásánál - átvételénél fokozott elővigyázatosságot kérek mindenkitől fertőzés, esetleges továbbadás elkerülése miatt! Kérem, fogadják meg háziorvosunk, Dr Varga Zoltán Doktor Úr kéréseit, tanácsait, melyet az alábbiakban teszem közé:

Tisztelt Lakosság, Kedves Betegeink!
Az országosan elrendelt vészhelyzetre illetve a járvány várható rohamos terjedésére való tekintettel az alábbiakról tájékoztatom Önöket:
•lehetőség van a szokásos receptigényléseiket leadni. Hangsúlyozottan felhívom a figyelmüket, hogy írásban igénylést csak az eddig rendszeresen szedett és általunk eddig is felírt receptekre lehet leadni, ezen kívül rendszeres szakorvosi kontrollra történő beutalók is kérhetők.

• Az eddigi, az utóbbi időben fellazult gyakorlatot szigorítjuk: aznapra nem vállalunk receptek felírását, azokat csak másnap ill. a következő munkanapokon vehetik át.

• Fentiek mellett természetesen megvan a lehetőség a telefonon történő receptrendelésre is, ahogyan eddig. Telefonon kizárólag a 06-52-393-508 telefonszámon kérhetnek szokásos recepteket.

• Rendelőnk része az egységes egészségügyi elektronikus térnek (EESZT). Lehetőség van e-recept igénylésére: kérésükre a receptek kérelmének leadása után anélkül is kiválthatók a gyógyszertárban, hogy receptet vinnének. Ezt e-receptnek hívják, már sokan alkalmazzák. A gyógyszerek kiváltásához kizárólag az Önök személyi igazolványa szükséges a gyógyszertárban. Az esetek szinte mindegyikében a papíralapú recept elkészítése mellett egyébként is elküldjük az EESZT elektronikus „felhőjébe” az Önök receptjét, de kérem, ha ezt igénylik, ezt egyelőre jelezzék felénk írásban (e-mail) a receptigényléskor, vagy telefonon.

Lejárt szakorvosi javaslatokat háziorvos saját hatáskörben 3 hónappal meghosszabbíthatja, hogy ne kelljen a szakellátást új javaslatok kiadása miatt felkeresni.

 • a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad;
 • a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani;
 • március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit;
 • a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni;
 • az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat

• Kérem, figyeljék a felhívásainkat a következő időszakban, esetleges további korlátozó intézkedések bevezetése valószínű.

• Hangsúlyozottan kérem, hogy a következő időszakban semmiféle halasztható ügyben ne jelenjenek meg a rendelőben. Halasszák el nem sürgős tervezett műtéteiket, beavatkozásaikat, ne menjenek zsúfolt közösségi terekbe.

Kérem, fentiek szíves tudomásulvételét!

                                                                                                          Dr Varga Zoltán

Kérem, továbbra is, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

 

2020. március 14.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el!

Magyarország kormánya döntése értelmében, 2020. március 16-tól, hétfőtől az iskolák zárva lesznek!

Monostorpályiban a bölcsőde és az óvoda 2020. március 16-án hétfőn még fogad gyerekeket, hogy a szülők a munkahelyükön, családjukban meg tudják szervezni a felügyeletet a gyerekek számára, de március 17-től /kedd/, bizonytalan ideig, a Monostorpályi Óvoda-Bölcsőde is zárva lesz, gyerekeket nem fogadunk!

Miért szükséges ez?

Most még a megelőzés fázisa van! Ha most körültekintőek és alaposak vagyunk, a későbbi fertőzéseket nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni, elkerülni! Azonban ehhez szükséges, hogy az utasításokat pontosan betartsuk és betartassuk!

Arra kérem a szülőket, hogy mind az iskola, mind az óvoda-bölcsőde bezárásnak haszna és értelme legyen, igyekezzen mindenki megoldani, hogy

 • mind ő maga, mind a gyermekek a következő hetekben otthon legyenek, mint egy önkéntes „karanténban”!
 • Ne engedjük a gyerekeket „bandázni”, közös programokra más gyerekekkel!
 • Ne gyűjtsük össze őket egy helyre, hogy majd ott vigyáznak rá a többivel együtt!
 • Jelenleg nincs tudomásunk Monostorpályiban fertőzött személyről!

Az, hogy ez meddig marad így nem tudjuk, csak bizakodhatunk, hogy minél tovább! A mostani intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ha valakinél meg is jelenik a fertőzés, minél kevesebb személlyel tudjon találkozni, hogy minél kevesebb gyereket, felnőttet tudjon megfertőzni! Sajnos a lappangási idő elég hosszú, 2 hét, mely idő alatt tünetmentesen, de már fertőzöttként újabb személyeket tud az illető megfertőzni! Ezért van szükség arra, hogy most legalább 2 hétig lehetőleg mindenki maradjon otthon, ne találkozzon veszélyes távolságban, helyzetekben senkivel sem!

Családonként lehetőleg 1 személy menjen bevásárolni, a többiek maradjanak otthon!

A szükséges minimálisra kell most csökkenteni a személyes találkozásokat, kapcsolatokat másokkal! Ügyintézéshez igénybe kell venni a telefont, az elektronikus lehetőségeket /e-mail, honlap, applikáció, stb/, ezért van az ügyfélfogadás is szüneteltetve a hivatalokban, a közmű és egyéb szolgáltatóknál!

A mostani tudásunk szerint a vírus a fiatal generációknál okoz kevesebb problémát, de az idősek fokozott veszélynek vannak kitéve! Ezért azt kérem, rájuk fokozottan figyeljünk, és most az ő érdekükben is történnek az adott intézkedések. Tudom, sokan úgy gondolják megoldani az iskola, óvoda és a bölcsőde bezárásából adódó gyerekfelügyeletet, hogy a nagyszülőkre bízza a gyereket! Kérem, ne tegyék! Most mindenkinek a saját, a gyereke, valamint az idősek egészségét, biztonságát kell szem előtt tartani, nem a praktikus, és anyagilag „olcsóbb” megoldásokat kell keresni és választani, hanem a célszerűt! Ez most az, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, ha a munkáját meg tudja oldani távmunkában, otthon végezve, akkor most ezt kell előtérbe helyezni, vagy szabadságra illetve szükség esetén táppénzre kell menni!

Csak a legszükségesebb esetekben kelljen másokkal fizikailag találkozni, érintkezni, a megfertőződés és az esetleges tovább fertőzés elkerülése miatt!

Kérem, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül, valamint a www.monostorpalyi.hu honlapon, illetve a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! A minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Aggódni, félni lehet, sőt kell is jelen helyzetben, mert ez óvatossá, körültekintőbbé tesz bennünket, de nem kell pánikolni, arra nincs ok és szükség sem! Mindenki tegye a dolgát, fogadja el az utasításokat, melyek be nem tartása a kihirdetett Veszélyhelyzet miatt könnyen bűncselekmény lehet, mely elbírálása és büntetése szigorúbb lesz, mint nem veszélyhelyzet esetén!

Ezért kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait!

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

 

2020. március 13.

Tisztelt Monostoriak!

Magyarország kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet rendelt el, mely során a következő intézkedések teendők:

Az Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező magyar állampolgárok:

a) a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek,

b) akiknél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre,

c) akiknél az  egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14  napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek magukat alávetni (a továbbiakban: hatósági házi karantén), azzal, hogy

ca) a kijelölt járványügyi hatóság e személyeket nyilvántartásba veszi,

cb) a  hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását az  általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv (a továbbiakban: rendőrség) ellenőrzi,

d) akiknél az  egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel,

da) a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét, vagy

db) a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

A c) és d)  pontja szerint a  hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás, szükség esetén, a települési önkormányzat feladata.

 • a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a  veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek,
 • a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása tilos,
 • az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az  intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el,
 • zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e  korlátozás érvényesítése a  rendező, valamint a  helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
 • a Külföldi Nyelvtanulási Program felfüggesztésre kerül,
 • a külföldre irányuló iskolai kirándulás tilos, a  már lefoglalt, külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

Kérem, hogy a szabályokat fokozottan tartsuk be, azok megszegői bűncselekményt követnek el, súlyos büntetésre számíthatnak!

De ne csak ezért, hanem magunk és mások egészségének megóvása miatt is kövessük az utasításokat!

Kérem, hogy csak hiteles forrásból vegyük az információkat, ezért okos telefonjaikra töltsék le a Monostorpályi applikációt, segítsék ebben az időseket, rokonokat, szomszédokat, mert azon keresztül a www.monostorpalyi.hu honlapon, valamint a www.facebook.com/egyesulet.most.9 oldalakon fogjuk a bennünket közvetlenül érintő híreket, információkat, teendőket megosztani, a lakosságot tájékoztatni!

A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás átmenetileg szünetel, de elektronikus úton a hivatal@monostorpalyi.hu e-mail címre küldött megkereséseket feldolgozzuk, és a szükséges intézkedéseket megtesszük!

Remélem, minden komolyabb következmény nélkül átvészeljük a járvány időszakát, de nem szabad abba ringatni magunkat, hogy bennünket elkerül a fertőzés! Azonban a minél alaposabb, és pontosabb felkészülés és odafigyelés nagyban segíthet bennünket a komolyabb problémák elkerülésében!

Erre kérek ismételten mindenkit, hogy egymást segítve, támogatva igyekezzünk megoldani az előttünk álló hetek, hónapok kihívásait!

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és odafigyelést kívánok!

 

2019. szeptember 10.

Régen írtam már ide, de ez részben szándékos is volt, meg időben is nehezen tudtam összehozni!

A tegnapi nap felszállt a füst, meg vannak a képviselő és a polgármester jelöltek, valamint megtörtént a sorsolás is, hogy milyen sorrendben kerülnek fel a jelöltek a szavazó listákra.

A polgármesteri szavazólapon ketten leszünk, ahol 1 nevet kell x, vagy + jellel jelölni, a képviselőin 19 név fog szerepelni, ahol maximum 6 nevet lehet ugyanúgy x, vagy + jellel jelölni. Sokszor felmerül kérdésként, hogy akkor mindenképpen 6 nevet kell megjelölni? A válasz egyértelműen NEM! Maximum 6 nevet lehet, de akinek csak 1, vagy 2, vagy 3, vagy 4, vagy 5 személy szimpatikus, akkor csak azokat kell jelölni! Tehát akár 1 nevet is lehet választani, nem szükséges 6-ot!

A többi településen is megtörténtek a jelölt állítások, amiből máris több dolog látszik. A képviselői helyekért a legtöbb településen a szokásos létszám indul. Nálunk például a 6 képviselői helyért 19-en indultak, ami megfelel a szokásoknak, hiszen más választáson is 20 fő körüli volt a létszám. A polgármesteri székért általában 2-4 jelölt szokott indulni, ez nálunk is így van. Azonban most több olyan település is van, ahol a jelenlegi polgármesternek nincs kihívója! Beszélgettem velük, és mindenki elmondta, hogy náluk szerinte miért nincs ellenjelölt! Több, különböző dolgot hoztak fel, ami természetes, hiszen nem egyformák a települések, de volt egy közös bennük, amit mindannyian megemlítettek: ma közel sem vonzó polgármesternek lenni! Akik benne vagyunk és vállaltuk , vállaljuk továbbra is, kell egy olyan elhivatottság, a településünkért és az ott élőkért érzett szeretet, tisztelet, odaadás, amivel el lehet viselni a sokszor megalázó helyzeteket, akár a saját lakosainktól, akár az országgyűlési képviselőktől, vagy a minisztériumoktól. Volt nem régen egy érdekes esetem, amikor egy beszélgetés alkalmával az illető azt mondta, hogy polgármesterként biztosan keresek nettó 800.000.- 1 millió Ft. körül? Amikor elmondtam, hogy nettó 364.000.- Ft-ot kapok, nem akarta elhinni! Ha azt is hozzá tettem, hogy most azon gondolkozik a kormány, hogy a polgármestereket anyagi felelősséggel akarja terhelni a költségvetéssel kapcsolatosan, akkor azt mondta, hogy bolond, aki ezt így ilyen feltételekkel elvállalja és csinálja!

Természetesen nem gondolom, hogy ez így lenne, de valóban nem irigylésre méltó a helyzete ma Magyarországon egy kistelepülés polgármesterének lenni! Én azt mondom, minden tiszteletem azoké, akik ezt a tisztséget vállalják, illetve most jelöltként megpróbálják. Gondolom, mindannyian átgondolták, milyen felelősséggel, mennyi munkával jár, amit mind fizikailag, mind szellemileg, pszichikailag bírni kell!

A nyáron újabb pályázatokat írtak ki a Magyar Falu programban, amelyeket szinte mindet beadtunk, vagy folyamatban van. Volt lehetőség pályázni bölcsődére, melyet meg is tettünk, /120 millió Ft/hiszen örvendetesen nőtt a gyereklétszámunk, és igény van újabb bölcsődei férőhelyekre. Jelenleg több mint 100 bölcsődés és óvodás jár hozzánk. Ez magával hozza, hogy az óvoda udvarát is fel kell újítani, új játékok és egy kis tereprendezés is járna ezzel. /5 millió Ft/ A betonos részt is megújítanánk, kapna egy öntöttkavicsos gumialjzatot, egy vízáteresztő sport burkolattal, ezáltal létrehozva egy multifunkciós sportpályát! Az óvoda régi sárga külsejét is egységesítenénk fehérre, és szürke lábazatra, valamint a tetőn is lecserélésre kerülne a Kossuth utca felőli fedés, és új lemezfedést kapna, mint a tető udvar felőli része. A lapos tetőre napelemeket tennénk, ezzel is csökkentve az óvoda áram számláját. /12 millió Ft/

A Közterületi eszközfejlesztési pályázatban beadásra került egy 50Le-s kistraktor, gyepgumi készlettel, egytengelyes pótkocsival, gyűjtőtartályos fűnyíróval, gyepszellőztetővel, sószóróval, raklap villa és egy 4m-es teleszkópos motoros ágvágó. /15 millió Ft/

A temetőnél parkolót alakítanánk ki, erre is beadtuk a pályázatot /5 millió Ft/, valamint a Hajnal utca útalapjára is elkészült a terv, és benyújtottuk a pályázatot. /30 millió Ft/

Orvosi eszközökre pályáztunk 3 millió Ft értékben, és már ezt meg is nyertük a háziorvosunk a védőnőnk, és a fogorvosunk számára.

A Polgármesteri Hivatal udvarán parkolót alakítanánk ki, napelemes fedéssel, elektromos autó töltési lehetőséggel, valamint a külső, irattári épületet is felújítanánk, illetve a hivatal belsejében is burkolatcsere, felújítás történne. /50 millió Ft/

A Belügyminisztérium és az MLSZ közös pályázatán, ha támogatást kapunk, akkor egy 20mx40m műfüves sportpályát építhetünk. Várjuk még a kondiparkos pályázat kiírását is, melyet az iskolánál tervezünk megvalósítani.

A kerékpárút mellett az óvodai játékokból egy játszóteret alakítunk ki, illetve már látható a majdani rendezvény, és vásár tér kialakulása, ahol vásárokat, piacot, rendezvényeket lehet majd szervezni.

Ezek vannak most folyamatban, illetve még a TOP pályázatok közül az ipari park és az energetikai pályázatok vannak kivitelezési előkészítés alatt!

Múlt héten hétfőn a Belügyminisztériumban voltam, ahol a kormány által fejleszteni kívánt 50 település polgármesterével együtt hallgattuk meg az elképzeléseket Pintér Sándor belügyminiszter úrtól, majd miniszter úrral sikerült négyszemközt beszélnem több dologról is. Azért is jó, hogy belekerültünk ebbe az 50 település közé, mert így a helyi kis és közép vállalkozásoknak, lehetősége lesz november 1. után, visszatérítendő és vissza nem térítendő 10 millió Ft-ra pályázni, amivel fejlesztheti a vállalkozását és újabb munkavállalókat tud alkalmazni.

Folyt.köv.

 

2019.05.16.

Egy hónapja írtam ide utoljára, de nem azért mert ne lett volna mit, csak annyira közel van az EP választás és mindenkit az érdekel, hogy nem szerettem volna senkit sem befolyásolni! Most mégis azt gondoltam, hogy tájékoztatnom kell mindenkit, hogy mi történik körülöttünk. Az őszi önkormányzati választás előszele már érződik Monostorpályiban is. Megy a helyezkedés, a találgatás ki indul polgármesternek? Hivatalosan még senki sem jelezte rajtam kívül az indulási szándékát, de természetesen már van, és még addig lesz is jelölt. Biztosan lesz aki meglepődik egyik másik jelöltön, de azt mondják a hála nem politikai kategória, ezt el kell tudni fogadnunk! Az LGT együttes Ugye mi jó barátok vagyunk? című dalának a refrénje nagyon ide passzol, mely így szól „Az első pofon a legnagyobb! A többit lassan megszokod!” Én már túl vagyok régen az első pofonon, és talán már meg is szoktam, de ettől még nem esik jól, ha csalódni kell valakiben, mert pl. hátba szúr! Remélem, hamarosan színt vall mindenki, akinek kell!

Az elmúlt kb. 1,5 évben az óvoda és konyha 3db pályázatával kapcsolatban sok problémával szembesültünk, melyek, biztosan "véletlen" most a választás előtt kezdenek kicsúcsosodni. Mint azt lehet már sokan olvasták az interneten, vagy újságban visszafizettették velünk az óvoda I. ütemére kapott 26.460.958.- Ft-ját, melyet a Kincstár május 7-én kedden leinkasszált a számlánkról. Ide be illesztem, amit az egyik internetes hírportál újságírója írt, mert elég jól összefoglalta a lényeget. A neten egy rövidebb változat jelent meg, ez a teljes! Előre bocsájtom, nem is akarom tagadni, hogy mi is hibáztunk a pályázatoknál, de nem olyan súlyút, amiért ekkora visszafizetéseket kellett kiróni ránk. Adminisztratív hibák voltak, melyeket kezelni lehetett volna a minisztériumnak, ha akarták volna! Arról, hogy miért lehet az, hogy sem kezelni nem akarták a problémákat, sem támogatást nem adtak eddig a visszafizetéshez, van egy lehetséges magyarázat. Jó olvasást kívánok hozzá!

"Már két és fél éve, hogy működik Monostorpályiban az óvoda új épületszárnya. 2016 októberében még Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár is leutazott Budapestről, hogy a Hajdu-Bihar megyei településen rendezett megnyitó ünnepségen emlékeztesse a hallgatóságot, hogy a kormány mennyire szívén viseli a gyerekek jövőjét. Az állam valóban támogatta 26.460.958.- forinttal az Egységes Óvoda-Bölcsőde nevű intézmény kibővítésének első ütemét. Az összeg ugyan nem fedezte teljes egészében a munkálatokat, az önkormányzatnak is be kellett szállnia 15 millióval, de végül sikerült összeépíteni az addig különálló óvodát a konyha épületével. Az összeépítés során jelentősen bővült az intézmény alapterülete, új szárnyban csoportszobát, vezetői szobát, szülői fogadót és orvosi helyiséget alakítottak ki.
A Pénzügyminisztérium a múlt héten mégis visszavette az állami hozzájárulást: kedden inkasszózták a teljes, 26.460.958.- forintos támogatást.
Szabó József, Monostorpályi polgármestere a 24.hu-nak azt mondta:
Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy azt gondoltuk, spórolunk a költségvetésnek legalább 50 millió forintot, hogy ne kelljen új bölcsődét is építeni. Nem kellett volna.
A polgármester szerint ugyanis a támogatásmegvonás oka az volt, hogy a óvodai kapacitásbővítésre kapott pénzből megépített új csoportszobában nem az óvodás, hanem a bölcsődés korú gyerekek kaptak helyet. Az építkezés után átszervezték az intézményt, a régi épületből kikerült például a vezetői szoba is, ezért azt gondolták, hogy a megüresedett helyeken a régi épületben oldják meg a pályázatban előírt óvodai kapacitásbővítést, az új részlegben pedig bölcsődei csoportszobát hoznak létre.
Az évekig húzódó beruházás ideje alatt kormányzati szinten merült fel, hogy a településeknek - amennyiben igény van rá - meg kell oldani a bölcsődei ellátást is. Helyhiány miatt korábban csak egyetlen integrált óvodai-bölcsődei csoportot működtettek, ahol csak öt gyermeket tudtak elhelyezni.
Az önálló bölcsis csoport azonban nem felelt meg a pályázati ellenőröknek. A monostorpályiak azzal is próbálkoztak, hogy ha muszáj, ismét átrendezik a csoportokat, és óvodásokat tesznek az új terembe, de ez sem hatott, végül eldöntötték, visszakérik a pénzt.
Nem loptuk el a pénzt, arra költöttük, amiről a terv szólt, mégsem lehetett tárgyalni a vitás pontokról, pedig orvosolhatóak lennének, jelentette ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az intézmény fejlesztésének időközben lezajlott következő két ütemével sem volt nagyobb szerencséjük.
A második ütemben a konyha felújítása, új gépekkel való felszerelése volt a pályázat tárgya. 37 milliós átépítés befejezése azonban félévet csúszott. Szabó József szerint nem találtak vállalkozót a villámhárító felszerelésére, ezért csak tavaly őszre sikerült megszerezni a használatba vételi engedélyt. A megcsúszott befejezésről és annak okairól menetközben tájékoztatták a minisztériumi ügyintézőt, aki meg is nyugtatta őket, hogy ez nem jelent majd problémát. Most azonban ezt a támogatási pénzt is visszakérik a késés miatt.
A hármas ütemben a régi óvodaépület belső átalakítására, tornaszoba-építésre és ebédlő bővítésre pályáztak. A minisztérium által jóváhagyott szerződésből végül kimaradt az ebédlő, így ennek megfelelően az óvoda belső átalakítására és felújítására, valamint a tornaszobára költötték a pénzt. Az ellenőrök viszont azt kifogásolták, hogy az eredeti pályázat szerint az ebédlőt is meg kellett volna építeni, ezért itt újabb közel 26 millió forintos inkasszó lebeg az önkormányzat fölött. A beruházásra 80 millió forintot kapott az önkormányzat, melyet 25 millióval egészített ki. Így összességében a 3 pályázatra kapott támogatás 143.460.958.- forint, melyhez az önkormányzat több mint 40 millió forintot tett, és most visszakérnek kb. 90 millió forintot.
A polgármester szerint már a 26,5 milliós megvonás is gondokat okozhat Monostorpályinak, hiszen az éves működési keret mintegy tizedét teszi ki az összeg, de ha a Pénzügyminisztériumban úgy döntenek, hogy a másik két pályázat támogatásait is az önkormányzatra terhelik, nagyon nehéz helyzetbe sodorják a települést.
Mi komolyan vettük a kormány programot, a családok segítésére, támogatására, a szülők, az édesanyák, minél hamarabbi újbóli munkába állásának elősegítését! Jó lenne, ha mások is komolyan vennék! Van remény arra, hogy a kormány kisegítsen bennünket, hiszen más település is hasonlóan járt, és oda rendkívüli támogatás keretében a szükséges forrást biztosították a visszafizetéshez. „

Azt meg a Sargentini jelentés óta tudjuk, hogy kettős mércét csak Brüsszel alkalmaz!

Lehet-e köze ennek az egésznek  ahhoz, hogy polgármesterként az OPSZ-szel szemben komoly kritikáknak adtam hangot?

Szeretné azt hinni, hogy nem, de kaptam olyan információt, hogy valahol, valakinek nagyon szúrja a szemét, amiért jeleztem a problémákat a polgárőrséggel kapcsolatban. Vannak, akik ezt az akkori hajdú-bihari elnök melletti kiállásnak veszik, és ezért büntetnek engem és a települést azzal, hogy a visszafizetésekhez nekünk nem adtak eddig egy forintot sem, míg más település 100%-ban kapott hasonló visszafizetéshez támogatást. Ha ez igaz, az komoly aggályokat vet fel a szólásszabadság és a demokrácia hazai megítélése és állapota kapcsán!

Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy kb. 2 évvel ezelőtt volt egy minisztériumi konferencia, ahol az előadókkal beszélve, már akkor azt mondták, hogy ők biztosak abban, hogy ezeket a pénzeket tőlünk is és más önkormányzatoktól is vissza fogják venni, mert az Uniós visszafizetéseket /Metró ügy, Élios ügy stb./ teljesíteni kell. A legkönnyebben pedig az önkormányzatoktól lehet pénzhez jutni, mert a Kincstár, amint utasítást kap rá, azonnal megkezdi az önkormányzati számlák inkasszálását! Sajnos igazuk lett! 

Hangsúlyozni szeretném, hogy - bár ilyenkor megindulnak a pletykák a találgatások, a választáshoz közeledve különösen, - nem loptunk el egy forintot sem! Minden megvalósult, aminek meg kellett épülnie, sőt plusz forrásokat tettünk hozzá, igyekeztünk többet és jobbat kihozni abból, amit a pályázaton nyertünk, miközben megspóroltunk az államnak legalább 50-70 millió forintot, egy bölcsőde árát! Természetesen, ami a kivitelezésből esetlegesen kimaradt, pl. radiátor szelep, rács stb. azt kifogás nélkül visszafizetjük!

Más: május 13-án volt a szennyvíz beruházás II. ütemének munkaterület átadása. A kivitelező a nyári hónapokra időzíti a kivitelezési munkálatokat, és reméli, hogy legkésőbb november 30-ig be is fejezi! Ha ez elkészül, a környékben szinte egyedüliként, Monostorpályi belterülete lesz 100%-ban csatornával ellátva!

 

2019.04.13.

Az elmúlt 2 hét elég érdekesen telt. Többen kérték a véleményemet a májusi Eu választásról, adjak nekik tanácsot kire szavazzanak stb. Nagyon nehéz kérés, mert az őszinteség sokszor nem kifizetődő, de én nem szeretek csak azért kedveskedni, mert mi lesz, ha nem tetszik másoknak az amit mondok. Polgármesterként pedig nem csak magamra és a családomra kell gondolnom, hanem a településünkre is, az itt élőkre, a jövőnkre, a fejlődésünkre! Ugyanakkor azt is vallom, hogy csak akkor lehet fejlődni, ha öszinték vagyunk és a problémákat megbeszélve igyekszünk jobbá tenni és jobbá változtatni a dolgainkat! Sajnos ma Magyarországon jobb, ha egy polgármester befogja a száját, különben megnézheti milyen támogatást, vagy inkább helyette milyen támadásokat kap ő is és az általa vezetett település is! Mindezeket mérlegelve igyekeztem kikerülni az ilyen kérdéseket, kéréseket, de mint polgármester felelősségem is segíteni mindenben amiben csak tudok! Könnyű lenne azt mondani, hogy aki biztos a dolgában az menjen és szavazzon arra, akinek leginkább hisz, akinek a programja nem csak számára, hanem remélhetőleg az egész ország számára is a legjobb és leghasznosabb, aki bizonytalan, az pedig maradjon otthon. De ez nem megoldás, hiszen mindenkinek kell, hogy legyen véleménye, elképzelése a jövőről és az alapján kellene, hogy döntsön. Ehhez szükséges, hogy megfelelő információk birtokába legyen, és ezzel el is jutottunk az egyik problémához. Kitől kapjuk a hiteles, a jó, a pontos információkat? Sajnos ilyen szempontból is sem a mindenkori kormányok, sem a politikai pártok, sem az általuk működtetett, pénzelt média, nem tekinthetők minden szempontból hiteles hírforrásnak, mert a párt érdekek eddig nagyon sokszor felülírták a nemzet, az ország érdekeit. Én már többször elmondtam, hogy ami nálunk és a világ nagyon sok országában "működik", mint népképviselet, az valójában pártképviselet! Miközben azok a parlamenti képviselők, akik egyéniben szereznek mandátumot és jutnak be az országgyűlésbe, közvetlenül lettek a nép által megválasztva, minden szemrebbenés nélkül szavaznak meg olyan törvényeket, melyek nem feltétlenül szolgálják a nép, a választói érdekeit, de a párt, a párt fegyelem ezt követeli tőle! Én azt javasolnám, hogy miután a polgármestereket eddig is közvetlenül választották az emberek, ezek a polgármesterek járásonkét tudnak maguk közül választani 1 fő képviselőt, aki a parlamentben képviselheti az adott járás lakóit, ha nem megfelelően teszi, mind a járásában, vagy akár a saját településén sokkal könnyebben leváltható, visszahívható, ezáltal sokkal felelősségteljesebben tud dönteni és szavazni. Erre sajnos semmi esély sincs, hiszen ez egyetlen hatalmon lévő, vagy hatalomra vágyó pártnak sem érdeke, és még egyelőre ők írják a szabályokat! Visszatérve az EU választásra, én szívesen látnám, hogy a fiatalok mit csinálnának másként, milyen programmal képzelik el a mi, de elsősorban a saját jövőjüket itt Magyarországon, Európában! Talán ebben van a közép és idősebb korosztálynak a felelőssége, hogy meghallani és megérteni a fiatal generációnak a hangját, segíteni őket, hogy megvalósíthassák azt, amit elképzelnek, hiszen ők nem 5-10-15 évre terveznek, hanem sokkal több időre!

Megjelent a legfrissebb újságunk, ami után többen is felhívtak, vagy személyes találkozásunkkor mondták, hogy olvasták benne, hogy ősszel indulok a polgármester választáson, aminek nagyon örülnek és sok sikert kívántak hozzá! Ezek nagyon jól esnek, de tudom, hogy nem mindenki gondolja ezt így, mert bár igyekszik minden polgármester a saját településének a lehető legjobbat tenni, de nem lehet mindenkinek jót cselekedni! Ha valaki rosszat mond a másikról, azt szokták mondani, hogy meg kell nézni ki mondja! Nagy igazság van benne, hiszen polgármesterként, ha megkérdeznek, hogy ez vagy az ezt mondta rólam, nem tudom, hogy miért? Általában meg van az a személyes ok, ami miatt az illetőnek nem vagyok szimpatikus, és hogy minél jobban áztasson még akár hazugságra is képes! Erre mondják, ilyen ez a filmes szakma! wink

Más ... Az Ízfesztiválról készült TV felvétel április 12-én pénteken került először adásba, majd a hétvége során többször ismételték. Nagyon jól sikerült, több polgármester kolléga is felhívott telefonon már péntek estig és szombat délelőtt, hogy gratuláljanak. Szokták kérdezni, hogy mi a jó abban, ha egy település benne van ilyenekkel a híradásokban. Természetesen, ha pozitív okból vagyunk a médiában, az azért jó, mert beszélnek rólunk pozitív értelemben, a minisztériumok sajtó figyelői értesítik az illetékeseket, ezáltal jó hírünk keletkezik, ami sokszor jól jöhet egy - egy döntés előtt! Ezért kértem még a régi honlapunkon is, hogy azok akik minden tényt nélkülözve, hülyeségeket, rágalmakat írnak, azt is figyelik , és ha elhiszik, akkor hátrányos megkülönböztetésben részesülhetünk.

Ma délelőtt volt a Tubusnál egy húsvéti hagyományokat felélesztő, ápoló összejövetel, melyen sajnos szokásoknak megfelelően nagyon kevesen voltak. A Tubus hosszú épületében elkezdődött egy helytörténeti kiállítás szerveződni, melyhez eddig is kaptunk felajánlásokat régi bútorokat, eszközöket, használati tárgyakat. Ha valakinek van ilyen felajánlása, kérem jelezze a Művelődési házban, vagy a könyvtárban! 

 

2019.03.27.

A hétvégén volt a Töltöttkáposzta íz verseny, melynek célja, a hamarosan újrainduló Monostori Káposzta Szociális Szövetkezet számára receptet találni. 13 nevezés volt, emellett a gyerekeknek ingyenes ugrálóvár, mazsorett és néptáncos fellépések szinesítették a szombatunkat. 

 

2019.03.14.

A mai napunk Debrecenben a Kincstárnál kezdődött, ahol az Ipari park TOP pályázatáról egyeztettünk. Van némi fény az alagút végén, melyről tájékoztattuk a részt vevőket, hogy talán már lenne, aki az egész leendő területet kibérelné. Ha előre több évre kifizeti a bérleti díjat, abból a beruházáshoz szükséges többlet forrást biztosítani tudjuk. A Kincstárnak tetszett az ötlet, DE még meg kell kérdezni az Irányító Hatóságot is! Várjuk a választ! Egyébként ez egy agyrém, a hiányzó pénzt nem biztosítják azok akik miatt ennyire elhúzódnak ezek a beruházások, de ha az önkormányzat talál hozzá forrást oda-vissza leellenőrzik, hogy honnan van, kitől, mitől miért és minek ...!

A MÁK után igazi felüdülés volt az iskolásokkal a március 15-i ünnepség. A műsor, mint mindíg, most is nagyon szép, és megható volt! Gratuláció a drámakörösöknek és Kovácsné Adorján Ildikó tanárnőnek!!! Ja és még valami, köszönet az iskola diákjainak, akik most az ünnephez méltóan tudtak viselkedni, és csendben hallgatták végig diáktársaik műsorát! Köszönet érte az iskolánk pedagógusainak is!

Délután tartottunk még egy testületi gyűlést is, ahol el lett fogadva községünk 2019 évi költségvetése, mely a pályázatokkal együtt valamivel több, mint 1,1 milliárd forint lett! Érdekes dolog ez a költségvetés, hiszen hiánnyal nem lehet tervezni, miközben a feladat alapú finanszírozásból fakadóan átcsoportosítást nem nagyon lehet csinálni! Pedig a kötelező feladatokat sem finanszírozza az állam 100%-ban, sokszor kell saját bevételt is ezen feladatokra fordítani, miközben ha valamelyik feladaton lenne egy kis megtakarítás, azt át lehetne csoportosítani oda, ahova szükséges. DE nem lehet, inkább visszaveszi az állam a fel nem használt finanszírozást. Ebből fakadhat az a párhuzamos világ, amit a külföld is kezd szóvá tenni, hogy az önkormányzatokat törvénnyel kötelezik a hiány nélküli költségvetés elkészítésére, amit sokan csak úgy tudnak megoldani, hogy pl. nem létező ingatlan eladások bevételét tervezik be olyan összegben, ami fedezi a valós hiányt, és bíznak benne, hogy év közben sikerül valahogyan kigazdálkodni! Az így kikényszerített költségvetésekből pedig azt a téves következtetést vonják le a minisztériumban, hogy a "végeken" minden rendben van! Háát majdNEM!

 

2019.03.11.

Mozgalmas volt az elmúlt hét is! Talán sikerült előre lépni az ipari park beruházás kapcsán, a szennyvíz kivitelezésének a II. üteme áprilisban kezdődik, pénteken megtartottuk a Művelődési házban a nőnapot, a hulladékszállítással kapcsolatban a közbeszerzés előkészítése hónapok óta tart. Csak így nagyvonalakban. Ezenkívül sok kis apró cseprő dolog volt még!

Elindult a Magyar Falu program első pályázati kiírása. Ez az a program sorozat, amitől a vidék elnéptelenedésének a megállítását és megfordulását várják! Miközben, ahogyan az újságírónak is nyilatkoztam, minden pénz jól jön a vidéknek, minden forintnak van helye, aközben bezártak a vidéki takarék fiókok, hallani mindenféle információt önkormányzatok, hivatalok, járások megszüntetéséről, összevonásáról! Az egyik oldalon amit kapunk, a másik oldalon meg elveszik! Sok a bizonytalanság ebben a történetben, és talán ez a legrosszabb, hogy nincs hiteles információnk a jövőnkről!

Miközben olyan pályázatokat hirdetnek meg, pl. bölcsőde építés, amelyet más programokban már meghírdettek, addig a TOP pályázatokhoz nem biztosítanak elegendő forrást, pedig nálunk is az ipari parki beruházás kívánna még ilyet, és hosszútávon a beköltöző cégek iparűzési adója, valamint az ott dolgozók megalapozhatnák a vidék, benne konkrétan Monostorpályi jövőjét, az elnéptelenedés problémáját. Vagy nem ez a cél? 

 

2019.02.27.
Kedves Olvasók!
Köszöntöm Önöket a Naplómban, melyben aktuális kérdésekről fogom leírni a véleményemet! Hangsúlyozom ezek az én véleményeim, gondolataim, mellyel nem kell egyetérteni, vagy elfogadni! Csupán azért írom le, hogy ezáltal is betekintést adjak, mit miért csinálunk, vagy mások amit tesznek, szerintem mi lehet a következménye!
Jó olvasást kívánok mindenkinek!
Hajrá Monostor! Hajrá Monostoriak!

Megosztás közösségi oldalakon
MAGYAR FALU PROGRAM
Facebook Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció Belépés/Regisztráció
Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink Kiadványaink
Programok
YouTube csatorna YouTube csatorna