Kezdőlap >> HIVATAL >>  Polgármesteri Napló

Polgármesteri Napló

2019. szeptember 10.

Régen írtam már ide, de ez részben szándékos is volt, meg időben is nehezen tudtam összehozni!

A tegnapi nap felszállt a füst, meg vannak a képviselő és a polgármester jelöltek, valamint megtörtént a sorsolás is, hogy milyen sorrendben kerülnek fel a jelöltek a szavazó listákra.

A polgármesteri szavazólapon ketten leszünk, ahol 1 nevet kell x, vagy + jellel jelölni, a képviselőin 19 név fog szerepelni, ahol maximum 6 nevet lehet ugyanúgy x, vagy + jellel jelölni. Sokszor felmerül kérdésként, hogy akkor mindenképpen 6 nevet kell megjelölni? A válasz egyértelműen NEM! Maximum 6 nevet lehet, de akinek csak 1, vagy 2, vagy 3, vagy 4, vagy 5 személy szimpatikus, akkor csak azokat kell jelölni! Tehát akár 1 nevet is lehet választani, nem szükséges 6-ot!

A többi településen is megtörténtek a jelölt állítások, amiből máris több dolog látszik. A képviselői helyekért a legtöbb településen a szokásos létszám indul. Nálunk például a 6 képviselői helyért 19-en indultak, ami megfelel a szokásoknak, hiszen más választáson is 20 fő körüli volt a létszám. A polgármesteri székért általában 2-4 jelölt szokott indulni, ez nálunk is így van. Azonban most több olyan település is van, ahol a jelenlegi polgármesternek nincs kihívója! Beszélgettem velük, és mindenki elmondta, hogy náluk szerinte miért nincs ellenjelölt! Több, különböző dolgot hoztak fel, ami természetes, hiszen nem egyformák a települések, de volt egy közös bennük, amit mindannyian megemlítettek: ma közel sem vonzó polgármesternek lenni! Akik benne vagyunk és vállaltuk , vállaljuk továbbra is, kell egy olyan elhivatottság, a településünkért és az ott élőkért érzett szeretet, tisztelet, odaadás, amivel el lehet viselni a sokszor megalázó helyzeteket, akár a saját lakosainktól, akár az országgyűlési képviselőktől, vagy a minisztériumoktól. Volt nem régen egy érdekes esetem, amikor egy beszélgetés alkalmával az illető azt mondta, hogy polgármesterként biztosan keresek nettó 800.000.- 1 millió Ft. körül? Amikor elmondtam, hogy nettó 364.000.- Ft-ot kapok, nem akarta elhinni! Ha azt is hozzá tettem, hogy most azon gondolkozik a kormány, hogy a polgármestereket anyagi felelősséggel akarja terhelni a költségvetéssel kapcsolatosan, akkor azt mondta, hogy bolond, aki ezt így ilyen feltételekkel elvállalja és csinálja!

Természetesen nem gondolom, hogy ez így lenne, de valóban nem irigylésre méltó a helyzete ma Magyarországon egy kistelepülés polgármesterének lenni! Én azt mondom, minden tiszteletem azoké, akik ezt a tisztséget vállalják, illetve most jelöltként megpróbálják. Gondolom, mindannyian átgondolták, milyen felelősséggel, mennyi munkával jár, amit mind fizikailag, mind szellemileg, pszichikailag bírni kell!

A nyáron újabb pályázatokat írtak ki a Magyar Falu programban, amelyeket szinte mindet beadtunk, vagy folyamatban van. Volt lehetőség pályázni bölcsődére, melyet meg is tettünk, /120 millió Ft/hiszen örvendetesen nőtt a gyereklétszámunk, és igény van újabb bölcsődei férőhelyekre. Jelenleg több mint 100 bölcsődés és óvodás jár hozzánk. Ez magával hozza, hogy az óvoda udvarát is fel kell újítani, új játékok és egy kis tereprendezés is járna ezzel. /5 millió Ft/ A betonos részt is megújítanánk, kapna egy öntöttkavicsos gumialjzatot, egy vízáteresztő sport burkolattal, ezáltal létrehozva egy multifunkciós sportpályát! Az óvoda régi sárga külsejét is egységesítenénk fehérre, és szürke lábazatra, valamint a tetőn is lecserélésre kerülne a Kossuth utca felőli fedés, és új lemezfedést kapna, mint a tető udvar felőli része. A lapos tetőre napelemeket tennénk, ezzel is csökkentve az óvoda áram számláját. /12 millió Ft/

A Közterületi eszközfejlesztési pályázatban beadásra került egy 50Le-s kistraktor, gyepgumi készlettel, egytengelyes pótkocsival, gyűjtőtartályos fűnyíróval, gyepszellőztetővel, sószóróval, raklap villa és egy 4m-es teleszkópos motoros ágvágó. /15 millió Ft/

A temetőnél parkolót alakítanánk ki, erre is beadtuk a pályázatot /5 millió Ft/, valamint a Hajnal utca útalapjára is elkészült a terv, és benyújtottuk a pályázatot. /30 millió Ft/

Orvosi eszközökre pályáztunk 3 millió Ft értékben, és már ezt meg is nyertük a háziorvosunk a védőnőnk, és a fogorvosunk számára.

A Polgármesteri Hivatal udvarán parkolót alakítanánk ki, napelemes fedéssel, elektromos autó töltési lehetőséggel, valamint a külső, irattári épületet is felújítanánk, illetve a hivatal belsejében is burkolatcsere, felújítás történne. /50 millió Ft/

A Belügyminisztérium és az MLSZ közös pályázatán, ha támogatást kapunk, akkor egy 20mx40m műfüves sportpályát építhetünk. Várjuk még a kondiparkos pályázat kiírását is, melyet az iskolánál tervezünk megvalósítani.

A kerékpárút mellett az óvodai játékokból egy játszóteret alakítunk ki, illetve már látható a majdani rendezvény, és vásár tér kialakulása, ahol vásárokat, piacot, rendezvényeket lehet majd szervezni.

Ezek vannak most folyamatban, illetve még a TOP pályázatok közül az ipari park és az energetikai pályázatok vannak kivitelezési előkészítés alatt!

Múlt héten hétfőn a Belügyminisztériumban voltam, ahol a kormány által fejleszteni kívánt 50 település polgármesterével együtt hallgattuk meg az elképzeléseket Pintér Sándor belügyminiszter úrtól, majd miniszter úrral sikerült négyszemközt beszélnem több dologról is. Azért is jó, hogy belekerültünk ebbe az 50 település közé, mert így a helyi kis és közép vállalkozásoknak, lehetősége lesz november 1. után, visszatérítendő és vissza nem térítendő 10 millió Ft-ra pályázni, amivel fejlesztheti a vállalkozását és újabb munkavállalókat tud alkalmazni.

Folyt.köv.

 

2019.05.16.

Egy hónapja írtam ide utoljára, de nem azért mert ne lett volna mit, csak annyira közel van az EP választás és mindenkit az érdekel, hogy nem szerettem volna senkit sem befolyásolni! Most mégis azt gondoltam, hogy tájékoztatnom kell mindenkit, hogy mi történik körülöttünk. Az őszi önkormányzati választás előszele már érződik Monostorpályiban is. Megy a helyezkedés, a találgatás ki indul polgármesternek? Hivatalosan még senki sem jelezte rajtam kívül az indulási szándékát, de természetesen már van, és még addig lesz is jelölt. Biztosan lesz aki meglepődik egyik másik jelöltön, de azt mondják a hála nem politikai kategória, ezt el kell tudni fogadnunk! Az LGT együttes Ugye mi jó barátok vagyunk? című dalának a refrénje nagyon ide passzol, mely így szól „Az első pofon a legnagyobb! A többit lassan megszokod!” Én már túl vagyok régen az első pofonon, és talán már meg is szoktam, de ettől még nem esik jól, ha csalódni kell valakiben, mert pl. hátba szúr! Remélem, hamarosan színt vall mindenki, akinek kell!

Az elmúlt kb. 1,5 évben az óvoda és konyha 3db pályázatával kapcsolatban sok problémával szembesültünk, melyek, biztosan "véletlen" most a választás előtt kezdenek kicsúcsosodni. Mint azt lehet már sokan olvasták az interneten, vagy újságban visszafizettették velünk az óvoda I. ütemére kapott 26.460.958.- Ft-ját, melyet a Kincstár május 7-én kedden leinkasszált a számlánkról. Ide be illesztem, amit az egyik internetes hírportál újságírója írt, mert elég jól összefoglalta a lényeget. A neten egy rövidebb változat jelent meg, ez a teljes! Előre bocsájtom, nem is akarom tagadni, hogy mi is hibáztunk a pályázatoknál, de nem olyan súlyút, amiért ekkora visszafizetéseket kellett kiróni ránk. Adminisztratív hibák voltak, melyeket kezelni lehetett volna a minisztériumnak, ha akarták volna! Arról, hogy miért lehet az, hogy sem kezelni nem akarták a problémákat, sem támogatást nem adtak eddig a visszafizetéshez, van egy lehetséges magyarázat. Jó olvasást kívánok hozzá!

"Már két és fél éve, hogy működik Monostorpályiban az óvoda új épületszárnya. 2016 októberében még Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár is leutazott Budapestről, hogy a Hajdu-Bihar megyei településen rendezett megnyitó ünnepségen emlékeztesse a hallgatóságot, hogy a kormány mennyire szívén viseli a gyerekek jövőjét. Az állam valóban támogatta 26.460.958.- forinttal az Egységes Óvoda-Bölcsőde nevű intézmény kibővítésének első ütemét. Az összeg ugyan nem fedezte teljes egészében a munkálatokat, az önkormányzatnak is be kellett szállnia 15 millióval, de végül sikerült összeépíteni az addig különálló óvodát a konyha épületével. Az összeépítés során jelentősen bővült az intézmény alapterülete, új szárnyban csoportszobát, vezetői szobát, szülői fogadót és orvosi helyiséget alakítottak ki.
A Pénzügyminisztérium a múlt héten mégis visszavette az állami hozzájárulást: kedden inkasszózták a teljes, 26.460.958.- forintos támogatást.
Szabó József, Monostorpályi polgármestere a 24.hu-nak azt mondta:
Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy azt gondoltuk, spórolunk a költségvetésnek legalább 50 millió forintot, hogy ne kelljen új bölcsődét is építeni. Nem kellett volna.
A polgármester szerint ugyanis a támogatásmegvonás oka az volt, hogy a óvodai kapacitásbővítésre kapott pénzből megépített új csoportszobában nem az óvodás, hanem a bölcsődés korú gyerekek kaptak helyet. Az építkezés után átszervezték az intézményt, a régi épületből kikerült például a vezetői szoba is, ezért azt gondolták, hogy a megüresedett helyeken a régi épületben oldják meg a pályázatban előírt óvodai kapacitásbővítést, az új részlegben pedig bölcsődei csoportszobát hoznak létre.
Az évekig húzódó beruházás ideje alatt kormányzati szinten merült fel, hogy a településeknek - amennyiben igény van rá - meg kell oldani a bölcsődei ellátást is. Helyhiány miatt korábban csak egyetlen integrált óvodai-bölcsődei csoportot működtettek, ahol csak öt gyermeket tudtak elhelyezni.
Az önálló bölcsis csoport azonban nem felelt meg a pályázati ellenőröknek. A monostorpályiak azzal is próbálkoztak, hogy ha muszáj, ismét átrendezik a csoportokat, és óvodásokat tesznek az új terembe, de ez sem hatott, végül eldöntötték, visszakérik a pénzt.
Nem loptuk el a pénzt, arra költöttük, amiről a terv szólt, mégsem lehetett tárgyalni a vitás pontokról, pedig orvosolhatóak lennének, jelentette ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az intézmény fejlesztésének időközben lezajlott következő két ütemével sem volt nagyobb szerencséjük.
A második ütemben a konyha felújítása, új gépekkel való felszerelése volt a pályázat tárgya. 37 milliós átépítés befejezése azonban félévet csúszott. Szabó József szerint nem találtak vállalkozót a villámhárító felszerelésére, ezért csak tavaly őszre sikerült megszerezni a használatba vételi engedélyt. A megcsúszott befejezésről és annak okairól menetközben tájékoztatták a minisztériumi ügyintézőt, aki meg is nyugtatta őket, hogy ez nem jelent majd problémát. Most azonban ezt a támogatási pénzt is visszakérik a késés miatt.
A hármas ütemben a régi óvodaépület belső átalakítására, tornaszoba-építésre és ebédlő bővítésre pályáztak. A minisztérium által jóváhagyott szerződésből végül kimaradt az ebédlő, így ennek megfelelően az óvoda belső átalakítására és felújítására, valamint a tornaszobára költötték a pénzt. Az ellenőrök viszont azt kifogásolták, hogy az eredeti pályázat szerint az ebédlőt is meg kellett volna építeni, ezért itt újabb közel 26 millió forintos inkasszó lebeg az önkormányzat fölött. A beruházásra 80 millió forintot kapott az önkormányzat, melyet 25 millióval egészített ki. Így összességében a 3 pályázatra kapott támogatás 143.460.958.- forint, melyhez az önkormányzat több mint 40 millió forintot tett, és most visszakérnek kb. 90 millió forintot.
A polgármester szerint már a 26,5 milliós megvonás is gondokat okozhat Monostorpályinak, hiszen az éves működési keret mintegy tizedét teszi ki az összeg, de ha a Pénzügyminisztériumban úgy döntenek, hogy a másik két pályázat támogatásait is az önkormányzatra terhelik, nagyon nehéz helyzetbe sodorják a települést.
Mi komolyan vettük a kormány programot, a családok segítésére, támogatására, a szülők, az édesanyák, minél hamarabbi újbóli munkába állásának elősegítését! Jó lenne, ha mások is komolyan vennék! Van remény arra, hogy a kormány kisegítsen bennünket, hiszen más település is hasonlóan járt, és oda rendkívüli támogatás keretében a szükséges forrást biztosították a visszafizetéshez. „

Azt meg a Sargentini jelentés óta tudjuk, hogy kettős mércét csak Brüsszel alkalmaz!

Lehet-e köze ennek az egésznek  ahhoz, hogy polgármesterként az OPSZ-szel szemben komoly kritikáknak adtam hangot?

Szeretné azt hinni, hogy nem, de kaptam olyan információt, hogy valahol, valakinek nagyon szúrja a szemét, amiért jeleztem a problémákat a polgárőrséggel kapcsolatban. Vannak, akik ezt az akkori hajdú-bihari elnök melletti kiállásnak veszik, és ezért büntetnek engem és a települést azzal, hogy a visszafizetésekhez nekünk nem adtak eddig egy forintot sem, míg más település 100%-ban kapott hasonló visszafizetéshez támogatást. Ha ez igaz, az komoly aggályokat vet fel a szólásszabadság és a demokrácia hazai megítélése és állapota kapcsán!

Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy kb. 2 évvel ezelőtt volt egy minisztériumi konferencia, ahol az előadókkal beszélve, már akkor azt mondták, hogy ők biztosak abban, hogy ezeket a pénzeket tőlünk is és más önkormányzatoktól is vissza fogják venni, mert az Uniós visszafizetéseket /Metró ügy, Élios ügy stb./ teljesíteni kell. A legkönnyebben pedig az önkormányzatoktól lehet pénzhez jutni, mert a Kincstár, amint utasítást kap rá, azonnal megkezdi az önkormányzati számlák inkasszálását! Sajnos igazuk lett! 

Hangsúlyozni szeretném, hogy - bár ilyenkor megindulnak a pletykák a találgatások, a választáshoz közeledve különösen, - nem loptunk el egy forintot sem! Minden megvalósult, aminek meg kellett épülnie, sőt plusz forrásokat tettünk hozzá, igyekeztünk többet és jobbat kihozni abból, amit a pályázaton nyertünk, miközben megspóroltunk az államnak legalább 50-70 millió forintot, egy bölcsőde árát! Természetesen, ami a kivitelezésből esetlegesen kimaradt, pl. radiátor szelep, rács stb. azt kifogás nélkül visszafizetjük!

Más: május 13-án volt a szennyvíz beruházás II. ütemének munkaterület átadása. A kivitelező a nyári hónapokra időzíti a kivitelezési munkálatokat, és reméli, hogy legkésőbb november 30-ig be is fejezi! Ha ez elkészül, a környékben szinte egyedüliként, Monostorpályi belterülete lesz 100%-ban csatornával ellátva!

 

2019.04.13.

Az elmúlt 2 hét elég érdekesen telt. Többen kérték a véleményemet a májusi Eu választásról, adjak nekik tanácsot kire szavazzanak stb. Nagyon nehéz kérés, mert az őszinteség sokszor nem kifizetődő, de én nem szeretek csak azért kedveskedni, mert mi lesz, ha nem tetszik másoknak az amit mondok. Polgármesterként pedig nem csak magamra és a családomra kell gondolnom, hanem a településünkre is, az itt élőkre, a jövőnkre, a fejlődésünkre! Ugyanakkor azt is vallom, hogy csak akkor lehet fejlődni, ha öszinték vagyunk és a problémákat megbeszélve igyekszünk jobbá tenni és jobbá változtatni a dolgainkat! Sajnos ma Magyarországon jobb, ha egy polgármester befogja a száját, különben megnézheti milyen támogatást, vagy inkább helyette milyen támadásokat kap ő is és az általa vezetett település is! Mindezeket mérlegelve igyekeztem kikerülni az ilyen kérdéseket, kéréseket, de mint polgármester felelősségem is segíteni mindenben amiben csak tudok! Könnyű lenne azt mondani, hogy aki biztos a dolgában az menjen és szavazzon arra, akinek leginkább hisz, akinek a programja nem csak számára, hanem remélhetőleg az egész ország számára is a legjobb és leghasznosabb, aki bizonytalan, az pedig maradjon otthon. De ez nem megoldás, hiszen mindenkinek kell, hogy legyen véleménye, elképzelése a jövőről és az alapján kellene, hogy döntsön. Ehhez szükséges, hogy megfelelő információk birtokába legyen, és ezzel el is jutottunk az egyik problémához. Kitől kapjuk a hiteles, a jó, a pontos információkat? Sajnos ilyen szempontból is sem a mindenkori kormányok, sem a politikai pártok, sem az általuk működtetett, pénzelt média, nem tekinthetők minden szempontból hiteles hírforrásnak, mert a párt érdekek eddig nagyon sokszor felülírták a nemzet, az ország érdekeit. Én már többször elmondtam, hogy ami nálunk és a világ nagyon sok országában "működik", mint népképviselet, az valójában pártképviselet! Miközben azok a parlamenti képviselők, akik egyéniben szereznek mandátumot és jutnak be az országgyűlésbe, közvetlenül lettek a nép által megválasztva, minden szemrebbenés nélkül szavaznak meg olyan törvényeket, melyek nem feltétlenül szolgálják a nép, a választói érdekeit, de a párt, a párt fegyelem ezt követeli tőle! Én azt javasolnám, hogy miután a polgármestereket eddig is közvetlenül választották az emberek, ezek a polgármesterek járásonkét tudnak maguk közül választani 1 fő képviselőt, aki a parlamentben képviselheti az adott járás lakóit, ha nem megfelelően teszi, mind a járásában, vagy akár a saját településén sokkal könnyebben leváltható, visszahívható, ezáltal sokkal felelősségteljesebben tud dönteni és szavazni. Erre sajnos semmi esély sincs, hiszen ez egyetlen hatalmon lévő, vagy hatalomra vágyó pártnak sem érdeke, és még egyelőre ők írják a szabályokat! Visszatérve az EU választásra, én szívesen látnám, hogy a fiatalok mit csinálnának másként, milyen programmal képzelik el a mi, de elsősorban a saját jövőjüket itt Magyarországon, Európában! Talán ebben van a közép és idősebb korosztálynak a felelőssége, hogy meghallani és megérteni a fiatal generációnak a hangját, segíteni őket, hogy megvalósíthassák azt, amit elképzelnek, hiszen ők nem 5-10-15 évre terveznek, hanem sokkal több időre!

Megjelent a legfrissebb újságunk, ami után többen is felhívtak, vagy személyes találkozásunkkor mondták, hogy olvasták benne, hogy ősszel indulok a polgármester választáson, aminek nagyon örülnek és sok sikert kívántak hozzá! Ezek nagyon jól esnek, de tudom, hogy nem mindenki gondolja ezt így, mert bár igyekszik minden polgármester a saját településének a lehető legjobbat tenni, de nem lehet mindenkinek jót cselekedni! Ha valaki rosszat mond a másikról, azt szokták mondani, hogy meg kell nézni ki mondja! Nagy igazság van benne, hiszen polgármesterként, ha megkérdeznek, hogy ez vagy az ezt mondta rólam, nem tudom, hogy miért? Általában meg van az a személyes ok, ami miatt az illetőnek nem vagyok szimpatikus, és hogy minél jobban áztasson még akár hazugságra is képes! Erre mondják, ilyen ez a filmes szakma! wink

Más ... Az Ízfesztiválról készült TV felvétel április 12-én pénteken került először adásba, majd a hétvége során többször ismételték. Nagyon jól sikerült, több polgármester kolléga is felhívott telefonon már péntek estig és szombat délelőtt, hogy gratuláljanak. Szokták kérdezni, hogy mi a jó abban, ha egy település benne van ilyenekkel a híradásokban. Természetesen, ha pozitív okból vagyunk a médiában, az azért jó, mert beszélnek rólunk pozitív értelemben, a minisztériumok sajtó figyelői értesítik az illetékeseket, ezáltal jó hírünk keletkezik, ami sokszor jól jöhet egy - egy döntés előtt! Ezért kértem még a régi honlapunkon is, hogy azok akik minden tényt nélkülözve, hülyeségeket, rágalmakat írnak, azt is figyelik , és ha elhiszik, akkor hátrányos megkülönböztetésben részesülhetünk.

Ma délelőtt volt a Tubusnál egy húsvéti hagyományokat felélesztő, ápoló összejövetel, melyen sajnos szokásoknak megfelelően nagyon kevesen voltak. A Tubus hosszú épületében elkezdődött egy helytörténeti kiállítás szerveződni, melyhez eddig is kaptunk felajánlásokat régi bútorokat, eszközöket, használati tárgyakat. Ha valakinek van ilyen felajánlása, kérem jelezze a Művelődési házban, vagy a könyvtárban! 

 

2019.03.27.

A hétvégén volt a Töltöttkáposzta íz verseny, melynek célja, a hamarosan újrainduló Monostori Káposzta Szociális Szövetkezet számára receptet találni. 13 nevezés volt, emellett a gyerekeknek ingyenes ugrálóvár, mazsorett és néptáncos fellépések szinesítették a szombatunkat. 

 

2019.03.14.

A mai napunk Debrecenben a Kincstárnál kezdődött, ahol az Ipari park TOP pályázatáról egyeztettünk. Van némi fény az alagút végén, melyről tájékoztattuk a részt vevőket, hogy talán már lenne, aki az egész leendő területet kibérelné. Ha előre több évre kifizeti a bérleti díjat, abból a beruházáshoz szükséges többlet forrást biztosítani tudjuk. A Kincstárnak tetszett az ötlet, DE még meg kell kérdezni az Irányító Hatóságot is! Várjuk a választ! Egyébként ez egy agyrém, a hiányzó pénzt nem biztosítják azok akik miatt ennyire elhúzódnak ezek a beruházások, de ha az önkormányzat talál hozzá forrást oda-vissza leellenőrzik, hogy honnan van, kitől, mitől miért és minek ...!

A MÁK után igazi felüdülés volt az iskolásokkal a március 15-i ünnepség. A műsor, mint mindíg, most is nagyon szép, és megható volt! Gratuláció a drámakörösöknek és Kovácsné Adorján Ildikó tanárnőnek!!! Ja és még valami, köszönet az iskola diákjainak, akik most az ünnephez méltóan tudtak viselkedni, és csendben hallgatták végig diáktársaik műsorát! Köszönet érte az iskolánk pedagógusainak is!

Délután tartottunk még egy testületi gyűlést is, ahol el lett fogadva községünk 2019 évi költségvetése, mely a pályázatokkal együtt valamivel több, mint 1,1 milliárd forint lett! Érdekes dolog ez a költségvetés, hiszen hiánnyal nem lehet tervezni, miközben a feladat alapú finanszírozásból fakadóan átcsoportosítást nem nagyon lehet csinálni! Pedig a kötelező feladatokat sem finanszírozza az állam 100%-ban, sokszor kell saját bevételt is ezen feladatokra fordítani, miközben ha valamelyik feladaton lenne egy kis megtakarítás, azt át lehetne csoportosítani oda, ahova szükséges. DE nem lehet, inkább visszaveszi az állam a fel nem használt finanszírozást. Ebből fakadhat az a párhuzamos világ, amit a külföld is kezd szóvá tenni, hogy az önkormányzatokat törvénnyel kötelezik a hiány nélküli költségvetés elkészítésére, amit sokan csak úgy tudnak megoldani, hogy pl. nem létező ingatlan eladások bevételét tervezik be olyan összegben, ami fedezi a valós hiányt, és bíznak benne, hogy év közben sikerül valahogyan kigazdálkodni! Az így kikényszerített költségvetésekből pedig azt a téves következtetést vonják le a minisztériumban, hogy a "végeken" minden rendben van! Háát majdNEM!

 

2019.03.11.

Mozgalmas volt az elmúlt hét is! Talán sikerült előre lépni az ipari park beruházás kapcsán, a szennyvíz kivitelezésének a II. üteme áprilisban kezdődik, pénteken megtartottuk a Művelődési házban a nőnapot, a hulladékszállítással kapcsolatban a közbeszerzés előkészítése hónapok óta tart. Csak így nagyvonalakban. Ezenkívül sok kis apró cseprő dolog volt még!

Elindult a Magyar Falu program első pályázati kiírása. Ez az a program sorozat, amitől a vidék elnéptelenedésének a megállítását és megfordulását várják! Miközben, ahogyan az újságírónak is nyilatkoztam, minden pénz jól jön a vidéknek, minden forintnak van helye, aközben bezártak a vidéki takarék fiókok, hallani mindenféle információt önkormányzatok, hivatalok, járások megszüntetéséről, összevonásáról! Az egyik oldalon amit kapunk, a másik oldalon meg elveszik! Sok a bizonytalanság ebben a történetben, és talán ez a legrosszabb, hogy nincs hiteles információnk a jövőnkről!

Miközben olyan pályázatokat hirdetnek meg, pl. bölcsőde építés, amelyet más programokban már meghírdettek, addig a TOP pályázatokhoz nem biztosítanak elegendő forrást, pedig nálunk is az ipari parki beruházás kívánna még ilyet, és hosszútávon a beköltöző cégek iparűzési adója, valamint az ott dolgozók megalapozhatnák a vidék, benne konkrétan Monostorpályi jövőjét, az elnéptelenedés problémáját. Vagy nem ez a cél? 

 

2019.02.27.
Kedves Olvasók!
Köszöntöm Önöket a Naplómban, melyben aktuális kérdésekről fogom leírni a véleményemet! Hangsúlyozom ezek az én véleményeim, gondolataim, mellyel nem kell egyetérteni, vagy elfogadni! Csupán azért írom le, hogy ezáltal is betekintést adjak, mit miért csinálunk, vagy mások amit tesznek, szerintem mi lehet a következménye!
Jó olvasást kívánok mindenkinek!
Hajrá Monostor! Hajrá Monostoriak!

Megosztás közösségi oldalakon
Facebook Facebook oldalunk
Belépés/Regisztráció Belépés/Regisztráció
Facebook connect Belépés Facebookkal

Regisztráció helyett egyszerű belépés!
A lenti gombra kattintva beléphetsz a Facebook profilod segítségével weboldalunkra.

Tovább a profil oldalamra

Facebook kilépés!
A lenti gombra kattintva kilépsz a Facebook profilodból.

Kiadványaink Kiadványaink
Programok
YouTube csatorna YouTube csatorna